Piekarnik – jak o niego dbać?

Czystość Poradnik Sprzątanie

Mycie piekarnika to zadanie, które wielu przerasta. Zaschnięte plamy z tłuszczu, resztki jedzenia oraz inne osady sprawiają, że czyszczenie piekarnika nie należy do najpopularniejszych czynności kuchennych. W tym tekście opowiemy Ci, jak dbać o kondycję piekarnika oraz ograniczyć konieczność szorowania wnętrza tego urządzenia. Zaczynamy!

1.      Zachowaj spokój

Większość zabrudzeń, które pojawiają się we wnętrzu piekarnika, jest spowodowanych nieuwagą lub zbyt pośpiesznymi ruchami podczas wsadzania potrawy. Właśnie dlatego powolne i ostrożne ruchy mogą znacznie ograniczyć powstawanie nowych zabrudzeń we wnętrzu Twojego piekarnika. Dodatkowo unikniesz też przypadkowych poparzeń. Sprawdź, co powinieneś zrobić, zanim włożysz potrawę do pieczenia:

  • przygotuj miejsce i zamocuj kratkę na odpowiedniej wysokości,
  • załóż rękawice ochronne,
  • zabezpiecz potrawę poprzez przykrycie lub przy pomocy folii aluminiowej,
  • upewnij się, że nic nie stoi na drodze do piekarnika.

2.      Miej sytuacje pod kontrolą

Zbyt duża temperatura lub złe ułożenie naczyń w piekarniku mogą prowadzić do tragedii. Jedzenie będzie pryskać lub spadnie na dno urządzenia i wszystko zabrudzi. Z tego powodu powinieneś, raz na jakiś czas, sprawdzać wnętrze piekarnika. Większość sprzętów ma wbudowaną żarówkę, która pozwala na kontrolę pieczenia bez konieczności otwierania drzwiczek. Pamiętaj też, że w przypadku podgrzewania dań cierpliwość popłaca. Dopasuj temperaturę do rodzaju potrawy i unikaj zbytniego spieczenia.

3.      Korzystaj z akcesoriów

Rynek AGD jest bogaty w wiele akcesoriów, które mają nie tylko pomóc w pieczeniu, ale również ograniczyć powstawanie zabrudzeń. Najpopularniejsze rozwiązania to:

  • torebki do pieczenia – pomagają w pieczenie w wysokich temperaturach,
  • brązowy papier do pieczenia – idealny jako dodatkowe zabezpieczenie na dnie piekarnika,
  • rękawice termiczne – chronią przed poparzeniem, o które łatwo podczas wkładania i wyciągania potraw.

4.      Myj piekarnik na ciepło

Najlepiej jest myć piekarnik wtedy, gdy jest jeszcze ciepły. Zabrudzenia będą wtedy miękkie i łatwiej odejdą od powierzchni sprzętu. Unikaj szybkiego szorowania, ponieważ łatwo wtedy o uszkodzenie piekarnika. Dobrym pomysłem jest wysypanie odrobiny sody na powierzchnię zabrudzenia i zostawienie na kilka godzin. Później wystarczy Ci tylko wilgotna szmatka, by zetrzeć resztki jedzenia. Na rynku dostępne są również specjalnej środki do mycia piekarników.

5.      Specjalna mata

W sieci możesz znaleźć elastyczne maty, które kładzie się na dnie piekarnika i w ten sposób chroni go przed zabrudzeniami. Stosowanie maty sprawi, że czyszczenie piekarnika stanie się zaledwie niemiłym wspomnieniem. Pamiętaj, że prewencja jest o wiele lepsza niż późniejsze szorowanie. Jak widzisz, nie trzeba wiele by uchronić się przed zabrudzeniami. Wystarczy tylko trochę rozwagi.

Dodaj komentarz